Около 6 килограма ще тежи раницата на първолака тази година. Общо

...
Около 6 килограма ще тежи раницата на първолака тази година. Общо
Коментари Харесай

Колко тежи раницата на първолак, пълна с учебници, помагала и тетрадки?

Около 6 кг ще тежи раницата на първолак а тази година. Общо седем наложителни буквара имат първолаци те по отношение на образователната стратегия. Те са за предметите български език и литература, математика, музика, околен свят, технологии и предприемачество, изобразително изкуство, непознат език, който най-често е британски.

Товар 

Три-четири от тези буквари се поставят в раницата всеки ден и вървят с образователна тетрадка. Отделно от дребните се желае да носят и тетрадки с тесни и необятни редове или квадратчета. Постоянно наличие в раницата имат несесер, кутия с храна, бутилка с вода и цветни моливи. Технологиите и предприемачество вървят с пластилин, картон или други неща, с които децата творят. Когато имат изобразително изкуство пък, в раницата се цялостни с блокчета, боички, пастели, чашки... Повечето деца към този момент са привикнали да оставят най-малко спортния екип за физическо в шкафчето на учебното заведение. В дните, в които той се носи в учебно заведение и се връща у дома за промяна, раницата става с два кг от горната страна. Специалисти предлагат на родителите деликатно да сортират раниците на малчуганите. И допълват, че не са значими единствено атрактивните картинки върху чантите. Майките и татковците, които са закъснели с избора на раница, е добре да вземат такива с регулация на презрамките според на височината на детето. И да гледат дистанцията сред презрамките в горния край, обясниха специалисти. Когато то е по-голямо, не нараняват прешлените на врата на хлапето и по този начин няма риск от контузии. Тези раници обаче са много по-скъпи, оплака се пред „ Телеграф “ майка на първокласник.

Ортопедично

Една такава ортопедична чанта коства сред 100 и 120 лева В някои учебни заведения вкарват и нова скица. Тъй като децата нямат навика да оставят част от нещата си в шкафа, управленията на някои школа са наредили учениците да ги държат в учебно заведение от понеделник до петък. Така първолак ът отива в понеделник с раница, натоварена с всички учебници и тетрадки, и я връща в петък. Майки описаха също, че още на родителските срещи са олекнали със стотина лв.. Сумата включвала пари за пособия, мокри кърпички и дезинфектанти. Учениците в 8-и клас пък към този момент стартират да си купуват учебниците. Повечето избират втора употреба, тъй като излизат съвсем двойно по-евтино. За 8-и клас комплект употребявани буквари коства 60 лева. Родителите би трябвало да са наясно обаче, че търговците отхвърлят подмяна, тъй че, в случай че стане неточност и букварите, които желае учебното заведение, се окажат други, горят с парите. Най-скъпо излизат учебниците в езиковите гимназии. Само комплектът по първия изучаван в учебното заведение език коства петдесетачка.

Ликове на влогъри пълнят чантата

Тетрадки с лицата на известни влогъри са шлагер измежду младежите. Заради своите любимци вместо една по всичкология гимназистите си купуват по всеки предмет. Някои от тетрадките с влогъри стигат до 5 лева Проверка на „ Телеграф “ сподели, че комплект от пет в интернет може да се поръча за 10 лева Комплектът съдържа по 1 брой от тетрадките с Емил Конрад, Стан, Стефи, Цуро и Флапа. Общо по калкулации на родители подготовката на първокласник за образователната година коства към 500 лв.. Сумата е сред 400-500 лв., в което се включва поръчката на училищен униформи, облекла за първия образователен ден, раница, която е доста значима, и съпътстващи принадлежности. Част от разноските могат да се покрият със 150 лева помощ, на която фамилиите с първокласници и осмокласници имат право за първия период.

Подготовката за първия образователен ден е елементарна и включва основно  построяването на нов, друг от ваканционния дневен режим, споделя психиатърът доктор Веселин Герев. Той би трябвало да включва ставане в точния момент, изяснява експертът. За това е належащо детето да бъде събуждано всеки ден с 10-15 минути по-рано и гладко да влезе в режим за вървене на учебно заведение до 15 септември. Желателно да се договаряния материалът от предната година на “вентилатор ” и по този начин да се опреснят знанията за идните входни равнища. Не би трябвало да се не разрешават игрите навън, с цел да може психическото натоварване да се редува със свободно време и занимания по ползи и спорт, счита доктор Герев. Според него плавното и поредно прекосяване от режим на почивка към режим на психическо натоварване ще подсигурява добра успеваемост на учениците в клас. Рязкото прекосяване от един режим в различен пък крие риск от стрес и усложнения в усвояването на нови познания и умения.

Ако се стигне до ротация: Половината клас на чина, другите у дома

Хибридно образование може да се ползва, в случай че се наложи учениците да редуват присъствено с отдалечено образование. Това заяви в отговор на въпрос на „ Телеграф “ просветителният министър проф. Николай Денков. При този тип уроци половината деца са в клас, другата у дома пред преносимите компютри, откъдето наблюдават в действително време протичащото се в час.

Вариант

В случай че се наложи ротация, един от разновидностите е децата да се сменят на седмица, само че това зависи от съответното учебно заведение. Дали ще се стигне до периодично повтаряне, ще се дефинира от това до каква степен школата могат да обезпечат до 50% наличие на децата в тях. Ако съумеят да се разделят на утринна и следобедна промяна и да спазят този %, няма да има и ротация, разяснява проф. Денков. Той сподели, че за момента няма причина някое учебно заведение да започва отдалечено. На 15 септември тържествата ще бъдат навън, а потоците няма да се сместват. Към 27 август общото количество преболедували и имунизирани учители е над 50%, заяви Денков. МОН и здравно министерство събират информация къде ще има искащи родители да се тестват техните деца. Родителите ще могат да избират сред три типа теста. Ще се провежда и тестване на педагогическия и непедагогическия личен състав в цялата страна.

Маски

Според Денков до компромис за маските на учителите се е стигнало, тъй като през множеството време те би трябвало да приказват, а децата би трябвало да ги чуват добре. „ Съвсем обикновено е, когато един човек изяснява на другите, в случай че съблюдава физическа отдалеченост, да може да изяснява без маска “, сподели Денков. Ако се наложи да стои покрай учениците, може да си постави маска, добави той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР